duminică, 23 octombrie 2011

Buzaul meu drag.

Buzaul este un oras cu un trecut zbuciumat care a alternat prosperitatea cu saracia. A fost de-a lungul timpului distrus si parasit atat din cauza razboaielor cat si a catastrofelor naturale. Insa a cunoscut si bogatia, atat in secolul XIX, cand au fost construite o parte din cladirile sale simbolice, cat si in perioada comunista cand a fost industrializat fortat. Iar pasare phoenix, care apare si pe stema orasului cred ca este mai mult decat reprezentativa pentru istoria sa.
Eu unul, nu pot spune ca este un oras frumos, dar are si el simbolurile sale care ii dau stralucire.
Unul dintre aceste simboluri este parcul Crang. Construit in secolul XIX, in locul unei paduri de la marginea orasului, este locul preferat de majoritatea buzoienilor pentru recreere.
Este un parc unic atat prin obeliscul care se inalta falnic in inima sa, cat si prin biserica de lemn Sf. Filoftea, "pitita" intr-un luminis si care poate trece cu usurinta neobservata.
Si chiar de n-ar fi aceste doua constructii el tot ar ramane un loc la fel de indragit si fregventat de buzoieni intrucat este cel mai mare si mai cunoscut parc al nostru. iar istoria sa si a padurii pe care a fost construit este strans legata de cea a orasului.
Eu unul il consider simbolul Buzaului, si chiar daca a suferit si va suferi schimbari el va ramane vesnic "coltul de rai" al oricarui buzoian.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu